• Jak jsem pomohla klientům ze začarovaného kruhu s výstavbou RD

    O příběhu Aleše a Denisky jsem se dozvěděla přibližně 6 měsíců předtím, než se odhodlali mi zavolat. Vyprávěla mi o jejich situaci Alešova sestra, která byla nešťastná z toho, že má její bratr delší dobu rozestavěný domeček, že je tam nějaký problém s firmou, která jim ho staví a s bankou, která již nechce načerpat peníze, a tak jsou v začarovaném kruhu a neví co s tím. Samozřejmě jsem jí řekla, ať mi klidně zavolají, že se na to s nimi ráda podívám a zkusíme něco vymyslet. Dlouho se nic nedělo, případ jsem vypustila z hlavy a po pár měsících mi najednou zazvonil telefon. Na druhé straně byl Aleš a já hned věděla o co jde a domluvili jsme si schůzku. Na ní jsem se dozvěděla, že staví dům s nejmenovanou firmou, která si od nich vzala peníze, ale neprostavěla za ně to, co měla. Výstavbu neustále prodlužovala a v momentě, kdy finance došly a banka, díky malé prostavěnosti a nedostatečné hodnotě zástavy odmítla klientům další čerpání, tak s klienty sepsala směnku na 600 000kč, kde jim ,,půjčila“ peníze na to, aby sama pak se stavbou mohla pokračovat a to v momentě, kdy už se na již postavené hrubé stavbě měla dělat střecha. Klienti čekali několik týdnů na to, kdy s její výstavbou firma započne, to se však nikdy nestalo, i když peníze v tu dobu nejmenovaná firma ,,měla“. A tak si s ní klienti domluvily, že si najdou svého vlastního tesaře a pokrývače, který jim střechu vystaví. Stalo se tak. Jejich tesař si za střechu vyfakturoval 280 000kč. Klienti tedy poslali fakturu do jejich původní firmy, aby z peněz, které dostala a práci neodvedla, tesaře zaplatila. Firma tak učinila, ale pak klientům přefakturovala tuto fakturu za ,,její ceny“. Kdy klienti z původních 280 000kč, které měli zaplatit jejich tesaři, zaplatili firmě nakonec 430 000kč. Takto se klienti dostali do stavu, kdy se hodnota nemovitosti nezvedla o tolik, aby splňovala podmínky banky, která by pak pustila další čerpání. Zůstali tedy s rozčerpanou hypotékou na rozestavěný dům, který neměl hodnotu vyplacených peněz a navíc k tomu se směnkou na 600 000kč vůči původní firmě, na které samozřejmě běžely nesmyslné úroky.

    Než se dostali ke mně, jiný poradce jim poradil, vzít si jiný úvěr, aby vyplatili tuto směnku. Nenapadlo ho nic jiného, než udělat fiktivní prodej bytu Alešovo maminky. Která jim tento byt ,,prodala“ pouze za cenu a výši dluhu dané směnky. Čímž sice klientům pomohl od placení zbytečných úroků na ní, ale s výstavbou domečku se nikam nepohnuli. Ba naopak, vypršela jim mezitím lhůta 2 let na možnost vyčerpání hypotéky. Banka jim ukončila čerpání, klienti museli začít hypotéku řádně splácet a do toho jim začala běžel lhůta 6 měsíců na doložení kolaudace. Dům byl v té době stále ve stavu hrubé zastřešené stavby, bez vidiny na možnost dokončení. Jiný úvěr by v této chvíli nedostali, splátky byly vysoké a do toho jim hrozila pokuta z banky za nesplnění podmínek. Daný poradce jim slíbil, jak vymyslí další kroky a místo toho, aby se snažil, zamyslel a něco udělal, tak klientům přestal zvedat telefon. Nekomunikoval a začal dělat mrtvého brouka. Zřejmě věděl, že tento krok nebyl úplně šťastný. Klienti však doufali, že bude pokračovat dále a proto otáleli s tím, ozvat se mi. 

    První věc, která mi proběhla hlavou, když jsem poslouchala jejich příběh byla právě: Proč mi nezavolali dříve?! Když už mám řešit nějaký ,,průšvih“, tak ať co nejdříve a ne, aby nám mezitím jiní poradci nadělali ještě větší paseku. Myšlenka pana poradce by mohla být dobrá, pokud by jí dotáhl do lepšího konce. Navýšil například kupní cenu bytu o finanční rezervu, kterou by klienti mohli použít na další pokrok s výstavbou a ne jen na vyplacení směnky, doložili by pak bance, že hodnota nemovitosti odpovídá požadovanému stavu a banka by jim pak pustila další čerpání a oni mohli dům dostavět, sami již bez výše zmiňované firmy, se kterou mezitím ukončili spolupráci. Bohužel se tak nestalo. Bohužel za tu dobu, než klienti zvedli telefon a zavolali mi, navýšily se úrokové sazby, byli v očích bank zase o 2 roky starší, tím pádem se jim zkrátila doba splácení úvěru..  To bych ale nebyla já, abych něco nevymyslela…