Když to vypadá beznadějně, tak se zamyslím a cestu najdu

Oslovili mě klienti, že na mě dostali kontakt od jejich známé (se kterou jsem ani neřešila hypotéku, ale jen s něčím potřebovala poradit před cca 4 lety). O to víc mě ale potěšilo, že si na mě vzpomněla a zase po nějaké době na mě dala kontakt dále. Celkem to od ní byli za tu dobu už třetí klienti, kterým mě doporučila. Ale zpět k novým klientům. V první fázi to vypadalo, že u nich financování nebude reálné. Cizinci, co chtěli 90% hypotéku, paní do 2 měsíců končil rodičovský příspěvek, který pobírala na druhé dítě, pán OSVČ s ,,nic moc“ daňovým přiznáním a zároveň s přivýdělkem na DPP, které banky standardně a ve většině případů neuznávají. Jeden s trvalým pobytem v ČR, druhý bez. Sešli jsme se, vše probrali, a protože byl o byt, který chtěli koupit veliký zájem a prodávající na prodej spěchali…   Hned mi začal ,,vařit mozek“, jak to všechno vymyslet. ☺ Jelikož syn paní chodil již do školky, domluvily jsme se, že nebude na nic čekat a nastoupí zpět do práce, aby jí hned další měsíc přišla výplata na účet (jsou banky, kterým stačí, že klientce po nástupu do zaměstnání po RP přijde jen jedna, u jiných požadují 3, jako by žena opět podstoupila tříměsíční zkušební lhůtu, i když jí reálně nemá a do práce se vrací).

Pozor, původně měla paní ještě ze zaměstnání před nástupem na mateřskou mzdu vyplácenou v hotovosti, takže to bylo potřeba ohlídat!! Protože v tomto případě buď banky příjem neuznají vůbec a nebo ho krátí dle jejich uznatelného maximálního limitu. My jsme potřebovali, aby jí příjem započítali celý! Takže se na účetním oddělení musel dát požadavek, aby jí výplatu poslali na účet. A jak s pánem? Pán byl bez závislé činnosti, jen s DPP a podnikatel, ale příjem ze zaměstnání by se nám hodil. Shodou okolností a na můj popud se v případě zaměstnavatele, u kterého měl dlouhodobě příjem z DPP naskytla možnost, nechat se oficiálně zaměstnat na dobu neurčitou s docela zajímavým příjmem. Pozor, tady by standardně platila ta již zmiňovaná tříměsíční zkušební lhůta, když se jednalo o nový zaměstnanecký poměr, ale! Do banky jsem poslala případ na tzv. předkonzultaci, kdy jsem detailně popsala situaci a historicky jsme doložili, že firma má s klientem dlouholetou zkušenost na základě každý rok se prodlužující smlouvě na DPP, ze které měl sice klient do této doby příjem jen cca 3 500kč, ale díky této historii a spolupráci byla firma schopná v novém zaměstnaneckém poměru klientovi prominout a do smlouvy zkušební lhůtu NEDAT.

A díky mému podrobnému popisu a vysvětlení byla banka schopná klientovi zkušební lhůtu rovněž nepočítat a hypotéka mohla jít do schválení HNED, jakmile i pánovi přišla na účet první výplata z nově vzniklého zaměstnaneckého poměru. Zároveň jsem u obou zaměstnavatelů vykomunikovala obrovskou prosbu, zda by byli schopní a ochotní klientům ,,tu první“ výplatu poslat na účet následující měsíc co nejdříve, že nám na tom závisí schválení hypotečního úvěru na byt, o který mají obrovský zájem. Hádejte, jak to dopadlo. ☺ Takže podtrženo sečteno, hypotéka byla do měsíce a 13 dnů vyřízená, schválená, načerpaná a klienti už vesele bydlí. Jsou moc spokojení, šťastní a zrovna před pár dny mi napsali krásnou recenzi. Tímto příběhem chci říci, že vždycky to není jen o číslech, propočtech a úrocích. Ale vždy se na celou situaci klienta musíme dívat ze široka, že všech směrů a protisměrů a hledat řešení i mimo naše pole působnosti a obor. A věřte nám, děláme to, jak jen nejlépe umíme. A tam kde cesty nejsou, tam se je snažíme prosekat. ☺ 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *